HTML

Top Score

Napi rendszerességgel frissített filmzenei blog - ajánlók, érdekességek, ritkaságok.

Friss topikok

Linkblog

Mindennapi filmzene

2011.03.14. 08:00 film-zene

Lilli, a kis boszorkány: Út Mandolába (Klaus Badelt)

Címkék: gyerekfilm klaus badelt

 

 

Keresd: Ha első hallásra meghódít az játékos indiai hangulato, illetve ha szerinted minden filmzene albumot ingyenesen letölthetővé kéne tenni.

Kerüld: Ha kifejezetten irritálnak a világzenei beütések és a szitárt is legszívesebben végleg száműznéd a hippi szubkultúrába.

 

Mindig izgalmas, amikor különféle kultúrák másképp reagálnak a nagy amerikai sikerekre, gondoljunk csak az olasz Terminátor filmre vagy Bollywood műfaj paródiára. Németország válasza a Harry Potter mániára olyan jól sikerült, hogy közel egy évtizeddel megelőzték J.K. Rowling teremtményét, ez részben a helyi ifjúsági irodalom boszorkánymániájának. Német földön minden korosztály megtalálhatja a neki megfelelő varázslópalántát, a kisebbek Bibi Blocksberggel nőnek fel, majd róla átnyergelhetnek a Knister nevű szerző Lilli című sorozatára. Lilli 1992 óta több mint negyven(!) regénnyel jelentkezett, kalandjait azonban csak először 2009-ben vitték filmre. Hiába van szó egy húsz éves sikersorozatról, főleg a Harry Potter filmek sikere kellett ahhoz, hogy Németország hazai gyártású varázslótanoncát is képernyőre küldje.

A trailert elnézve a csupán pár száz kilométeres különbség ellenére olyan érzésem van, mintha egy áthidalhatatlan szakadék választana el attól az kultúrkörtől, mely kitermelte magából ezt a filmet. Ráadásul ez már a második Lilli produkció, viszont az első ami Indiában játszódik. Az előzetes kicsit megtévesztő, hiszen ez nyilvánvalóan a gyerekeknek készült, így a központi szerepet az animált Hektor sárkány kapja. A tenyérbemászó hüllő főleg  pop kulturális utalásokkal igyekszik lekötni a nézőket, de ennek főleg csak az a korosztály örül, akik nem is értik ezeket a vicceket... A film valójában egy fokkal érettebb az előzetesben beígértekhez képest és a germán Jar-Jar Binks is csupán abban segít, hogy ügyetlenkedésével feltornázza a játékidőt másfél órára.

Mivel a film nyilvánvalóan nem nekem készült, igyekszem a vidám zenével foglalkozni, melyet Klaus Badelt és éppen aktuális segítője, Ian Honeyman írtak. A filmzenékben jártas emberek számára nyilvánvalóan ismerős az első név, annak idején a német származású komponista neve jelent meg az első A Karib-tenger kalózai filmen (és itt most szándékosan nem mondom azt, hogy ő írta a zenét). Badelt azóta központját Európába helyezte át és főleg francia, illetve német filmekhez ír kíséretet, abszolút páneurópai megbízásait pedig honlapján teszi elérhetővé mindenki számára. És talán ez a terjesztésbeli érdekesség a legjobb dolog Badelt zenéi kapcsán... 

A fenti tizenkét perces szvit tartalmazza a zene legjobb pillanatait és nem csak a YouTube-on hallgatható meg ingyenesen a zene. A komponista hivatalos honlapján az elmúlt pár évből elérhető minden munkája, ezeket ingyen meg lehet hallgatni és meg is lehet vásárolni egy becsületkasszás rendszerrel. Az albumokat 320-as mp3 minőségben le lehet tölteni, a vásárló pedig maga dönti el, hogy mennyit ad a fájlokért - és ez lehet 0 dollár is! Emellett a zenék szinte minden létező formátumban (FLAC, AAC, OGG, ALAC) letölthetőek, de általában CD-n is megvásárolhatóak - ez azonban már pénzbe kerül. A Lili a kis boszorkány 2 az első olyan zene, ahol egy minimum ár is be van állítva, de ez nem pénz érte ha tetszik a zene.

A film aláfestését az indiai helyszín határozza meg; a szitár, a tabla és a többi helyi hangszer minden egyes tételt átitat. Mivel az első film zenéjét is Ian Honeyman írta, több téma is visszaköszön az első filmből, ami nálam mindig pluszpontot jelent. Lényegében amiért ajánlom ezt a teljesen ingyen megszerezhető darabot, az a zene örömfaktora - az aláfestésből árad a jókedv és a muzsika sokkal összeszedettebb, mint azt az animált sárkány sejteni engedné. Az öröm talán egy kicsit túl is csordul az Om Nandi Om! című dalban, mely Sara Shine és a The Pseudo Rebels előadásában hallgatható meg. A világzenével beoltott tinipop az idősebb korosztálynak ugorható, de sok társával ellentétben legalább nem üt el magától az aláfestéstől.

Összegzés: Bár Az Út Mandolába már a második Lilli mozi, a zene az első részhez képest határozottan érdekesebb. Az eredeti film témái indiai szószban pácolódva fogyaszthatóbbak és így a zene sokkal karakteresebb, mint az előzmény standard varázslós/mesés hangulata. A tény hogy a teljes zene ingyen meghallgatható talán szerez még neki néhány rajongót...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://topscore.blog.hu/api/trackback/id/tr272734214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása